Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 4485

Przepis na schab ze śliwką nie musi być trudny i wręcz musi się udać. Prawdziwą sztuką jest takie pieczenie schabu, by po wyjęciu z piekarnika był nadal soczysty i nie stracił swojej sprężystości i aromatów. Poznajcie nasz przepis na schab ze śliwką!

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 70 g suszonych śliwek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab naciąć ostrym nożem, tworząc niewielki otwór. Wysmarować kieszonkę musztardą i za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub noża faszerować schab śliwkami.

  2. W miseczce wymieszać przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól oraz olej, powstałą marynatą natrzeć schab i odstawić do lodówki na 12 godzin.

  3. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec mięso przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut.

  4. Mięso wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na około 10-15 minut przed krojeniem aby soki się rozeszły. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń