Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i wyśmienity przepis na schab pieczony z suszonymi owocami. Tak pieczony schab ma mięsko kruche, delikatnie i wilgotne. Nadaje się do podania na ciepło jak i na zimno.
rękaw do pieczenia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Marynata; Do naczynia wlewamy olej, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę dokładnie mieszamy. Schab myjemy osuszamy. Długim spiczastym nożem robimy w schabie w pośrodku przecięcia na wylot tak, aby z jednej i drugiej strony można powkładać śliwki suszone i morele . Po włożeniu owoców suszonych schab dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowany schab owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa związując końce. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości około 1 - 1,2 godziny. Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy z wierzchu, aby schab się ładnie przypiekł. Wyjmujemy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w grubsze plastry. Podajemy do drugiego dania lub jako zimną przekąskę. Czas przygotowania 30 minut + czas marynowania + czas pieczenia