Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, żeby kotlety schabowe smakowały jeszcze lepiej? Jak sprawić, żeby wyszły niesamowicie soczyste, delikatne i kruche, a przy tym nie nasiąknęły tłuszczem? Zadbaj o odpowiednie zamarynowanie mięsa, zwróć uwagę na temperaturę tłuszczu podczas smażenia oraz grubość panierki. Poniżej przedstawiamy przepis na perfekcyjne schabowe pani Zosi z koła gospodyń wiejskich.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5698
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2014
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 93
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 239
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5698
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2014
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 93
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 239
Składniki
Kawałki schabu rozbij tłuczkiem.
Cebule pokrój w piórka. Do miski wlej mleko, dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Rozbite plastry schabu zanurz w mleku. Całość odstaw na minimum 2-3 godziny (najlepiej na całą noc ) do lodówki.
Zamarynowane plastry schabu wyciągnij z mleka na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Oprósz je z dwóch stron solą i pieprzem.
Do osobnej miseczki wbij jajka. Roztrzep je przy użyciu widelca lub rózgi kuchennej.
Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą oraz mąkę. Składniki wymieszaj.
Plastry schabu obtocz w mieszance mąki z bułką tartą, następnie namocz w jajku i ponownie obtocz w panierce.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe z ziemniakami i surówką.