Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe roladki z boczkiem i suszonymi pomidorami

Schabowe roladki z boczkiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 8464

Polecam ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo są pyszne.

Składniki

  • Składniki na 28 roladek:
  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 30 dag surowego boczku pokrojonego w cienki plastry
  • 1 słoik z suszonymi pomidorami
  • 1 opakowanie liści laurowych
  • ½ opakowania suszonej bazylii
  • ½ opakowania suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2/3 szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • wykałaczki
  • dodatkowo folia aluminiowa do przykrycia naczynia podczas pieczenia.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej przed pieczeniem schab umyć i pokroić na równe plastry o szerokości trochę większej niż 1 cm a następnie wszystkie zbić tłuczkiem tak jak na schabowe.

    Każdy plaster schabu posolić i popieprzyć z obu stron.
    Położyć najpierw plaster boczku a na to plaster schabu. Długość boczku nie powinna być krótsza niż plaster schabu.

  2. Plaster schabu posypać szczyptą bazylii i położyć połowę suszonego pomidora. Całość wraz z boczkiem zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką, żeby się roladka nie rozleciała.

    Podobnie zrolować pozostałe mięso.
    Na dno naczynia w którym będziemy piec ,

  3. Gotowe roladki układać w dużym naczyniu obok siebie. U mnie było dosyć szerokie naczynie podobne do blachy tylko, że grubsze i wyższe.
    Gdy ułożymy już wszystkie roladki, całość posypać suszonym majerankiem i obłożyć listkami laurowymi.

  4. Pomidory krojone z puszki poukładać między roladkami. Wlać jeszcze przed pieczeniem 1/2 szklanki wody.

  5. Całość przykryć folią aluminiową
    I wstawić na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu można od razu upiec.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
    Roladki piec początkowo 1 godzinę przykryte folią, a następnie folię zdjąć i piec kolejne 30 minut, żeby się przyrumieniły na wierzchu.
    Po upieczeniu podawać gorące.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 listopada 2014 Jestem przekonana, że roladki są pyszne i aromatyczne:-)uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki i ,,zawijaski" mięsne przyrządzone na różne sposoby :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń