Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne schabowe w sosie własnym. Jeśli znudziły Ci się panierowane kotlety schabowe, to ten przepis jest dla Ciebie. Kruche soczyste mięso w pysznym sosie. Wspaniały obiad na każda okazje. Polecam je Wam bardzo.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Składniki
Mięso umyc, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem po obu stronach. Przyprawione mięso odstawić do lodówki na 30 minut do zamarynowania.
Na patelni rozpuścić smalec i na gorącym obsmażyć, z obu stron, zamarynowane kotlety. Podsmażone kotlety, przełożyć do większego garnka i zalać gorącą wodą, tak aby zakryła ona kotlety. Do garnka dodać również liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Dusić pod przykryciem.
Na na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się kotlety, podsmażyć pokrojone warzywa: cebulę, seler, marchew i por. Kiedy cebula lekko się zeszkli a warzywa zmiękną, wetrzeć do nich ząbek czosnku. Całość zamieszać i podsmażyć jeszcze 2 – 3 minuty. Pod koniec smażenia do warzyw dodać słodką paprykę, ponownie wszystko dobrze wymieszać i tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka z gotującym się mięsem. Garnek ponownie przykryć pokrywką i dusić do momentu aż mięso zmięknie, tak około godziny.
Pod koniec gotowania, sos można zagęścić łyżką mąki pszennej. Patrz film. Kotlety podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!