Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe z kalafiora to znakomity pomysł na obiad. Dzięki doskonałej mieszance przypraw i pieczeniu w piekarniku kalafior nabiera ciekawego smaku. Podany z sosem chimichurri nie ma sobie równych.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 158
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 256
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 158
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 256
Składniki
Kalafiora umyj, osusz i pozbądź się liści. Połóż na desce do krojenia głąbem do dołu i pokrój na plastry o grubości 3 cm. Wyłóż na blachę do pieczenia.
W miseczce wymieszaj oliwę wraz z miodem i przyprawami. Za pomocą pędzelka posmaruj plastry kalafiora z obydwu stron. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Przygotuj sos chimichurri. Natkę pietruszki drobno posiekaj i przełóż do słoiczka. Dodaj oliwę, ocet winny, ząbki przeciśnięte przez praskę, oregano, płatki chili oraz sól i pieprz. Zakręć i kilka razy energicznie potrząśnij.
Schabowe z kalafiora wyjmij z piernika i wyłóż na talerz. Każdy z kawałków polej sosem chimichurri, posyp płatkami migdałowymi, pokruszonym serem feta i przekrojonymi na pół oliwkami.