Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mortadela pokrojona w grube plastry i usmażona w panierce jak kotlety schabowe to przysmak, który w czasach PRL-u można było spotkać w niemal każdym domu. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką stanowiły sycący obiad dla całej rodziny. Dzisiaj wracamy do tych smaków z sentymentem. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Składniki
Mortadelę kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
Do miski lub głębokiego talerza wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Ubijamy przy pomocy widelca lub trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Plastry mortadeli moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mortadelę smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotlety z mortadeli podajemy w towarzystwie ziemniaków i surówki. Smacznego!