Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe zapiekane z puree ziemniaczanym, warzywami i serem

Schabowe zapiekane z puree ziemniaczanym, warzywami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 3939

Dodano:

Odsłon: 257

Zapiekanka z kotletami schabowymi w roli głównej:) Odgrzewane schabowe nie są już takie smaczne jak świeżo usmażone. Dlatego proponuję schabowe z dnia poprzedniego /choć w przepisie opisuję etap ich smażenia/zapiekane z puree ziemniaczanym, pieczarkami, groszkiem, papryką i żółtym serem.

Składniki

  • schabowe 4 szt
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta 0,75 szklanki
  • smalec do smażenia
  • puree:
  • ziemniaki 1,2 kg
  • mleko 100 ml
  • masło 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • dodatkowo:
  • pieczarki 40 dag
  • cebula czerwona 2 szt
  • groszek konserwowy 5 łyżek
  • papryka czerwona 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • ser żółty 15 dag
  • pomidorki koktajlowe 6 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka czerwona mielona do smaku
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowe zapiekane z puree ziemniaczanym, warzywami i serem

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy zanurzamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i do gorących dodajemy masło, mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Puree przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  2. Na puree ziemniaczane przekładamy usmażone schabowe - jeden obok drugiego.

  3. Usmażone pieczarki mieszamy z pokrojoną w małą kostkę papryką i odsączonym groszkiem. Warzywa z pieczarkami przekładamy na schabowe.

  4. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i - do dekoracji- układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.
    Podajemy na ciepło. Zapiekankę dzielimy na cztery porcje - dla każdego po schabowym:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń