Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kotletami schabowymi w roli głównej:) Odgrzewane schabowe nie są już takie smaczne jak świeżo usmażone. Dlatego proponuję schabowe z dnia poprzedniego /choć w przepisie opisuję etap ich smażenia/zapiekane z puree ziemniaczanym, pieczarkami, groszkiem, papryką i żółtym serem.
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21782
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21782
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 434
Składniki
Kotlety rozbijamy zanurzamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i do gorących dodajemy masło, mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Puree przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Na puree ziemniaczane przekładamy usmażone schabowe - jeden obok drugiego.
Usmażone pieczarki mieszamy z pokrojoną w małą kostkę papryką i odsączonym groszkiem. Warzywa z pieczarkami przekładamy na schabowe.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem i - do dekoracji- układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min. Podajemy na ciepło. Zapiekankę dzielimy na cztery porcje - dla każdego po schabowym:)