Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5443
Dodano: 11.08.2019
Odsłon: 297
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Kotlety rozbijamy zanurzamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i do gorących dodajemy masło, mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Puree przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Na puree ziemniaczane przekładamy usmażone schabowe - jeden obok drugiego.
Usmażone pieczarki mieszamy z pokrojoną w małą kostkę papryką i odsączonym groszkiem. Warzywa z pieczarkami przekładamy na schabowe.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem i - do dekoracji- układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.
Podajemy na ciepło. Zapiekankę dzielimy na cztery porcje - dla każdego po schabowym:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

Pieprzyczfantazja 16 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 13 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Super,pycha,,,,:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszna zapiekanka! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kitka80 12 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Podbieram sobie przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 12 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
pyszne jedzonko! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 11 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Takie schabowe to muszą być smaczne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz