Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy z ananasem

Schabowy z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Schabowy z ananasem"

Składniki

  • 1 kg schabu
  • słoik (400 ml) sosu cygańskiego
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • 3 czerwone papryki
  • pół kg pieczarek
  • pół kg cebuli
  • puszka ananasa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowy z ananasem

Przygotowanie

  1. Schab pokrój na plastry, rozbij. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Schab panieruj w jajku i bułce tartej. Usmaż na oleju.

  2. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ananas osącz, pokrój w kostkę.

  3. Cebule zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podduś. Dodaj papryki, duś 10-15 min. Dodaj ananas i sos cygański, podduś, przypraw.

  4. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kotlety schabowe i sos (tak, by stanowił ostatnią warstwę). Przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz ok. 20 minut.

  5. Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,70 zł

  6. Ciekawy dodatek mogą stanowić suszone morele i śliwki (po kilka sztuk). Pokrój je, dodaj do zeszklonej cebuli i smaż 1-2 minuty. Dodaj pieczarki, wymieszaj i postępuj jak w przepisie.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń