Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy z kością.

Schabowy z kością.

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 5956

Dodano:

Odsłon: 610

Co powiecie na taką propozycję obiadu ? Jest bardzo prosty w przygotowaniu wiem że każdy potrafi przygotować taki obiad jednak postanowiłam podać przepis jeśli zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to znając życie zaraz będą hejty.

Składniki

  • 700 g schabu wieprzowego z kością,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 7 łyżek bułki tartej,
  • 150 g smalcu,
  • sól.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowy z kością.

Przygotowanie

  1. Przygotować schab ja kupiłam już pokrojony po dwa centymetry sztuka. Schab dobrze ubić tłuczkiem do kotletów ( bardzo ważne aby przy kości też był dokładnie zbity ). Ubity dokładnie schab ułożyć na talerzu. Jak już schab jest ubity przygotować jajka, do głębszego talerza wbić całe jajka dodać szczyptę soli i roztrzepać je widelcem.

  2. Jak już mamy wszystko przygotowane czyli jajka i schab wtedy na dużej patelni rozpuścić smalec. Następnie gotowy schab lekko posolić ( tuż przed samym smażeniem ), zamoczyć z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej. Na roztopionym smalcu ułożyć przygotowany schab i na wolnym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor ( bardzo ważne aby nie smażyć na szybkim ogniu ponieważ będzie surowy kotlet ).

  3. Tak usmażone kotlety schabowe podałam z ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką i olejem. Kotlet wyszedł bardzo soczysty i smaczny i powiem szczerze że taki kotlet smażony na smalcu jest o wiele smaczniejszy niż smażony na oleju ale jeśli nie ma się smalcu można smażyć również na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń