Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy z majonezem

Przepis dnia 2020-07-26
Schabowy z majonezem

Autor:

Przepisów i artykułów: 626 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 1081

Witajcie serdecznie co powiecie na fajny przepis, a mianowicie schabowego pysznego i soczystego. Takiego n pewno jeszcze nie jedliście no chyba że się mylę. Robiąc dziś schabowego zapytałam siostrę która przyjechała do mnie z Hiszpanii " chcesz spróbować innego schabowego niż tradycyjnego " ona stwierdziła a z czym mówię " zobaczysz ". Gdy je spróbowała to stwierdziła że teraz u siebie też będzie tak robiła i sprzeda mój pomysł u siebie w kraju.

Składniki

  • 5 plastrów schabu wieprzowego razem 900 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki majonezu,
  • bułka tarta,
  • 4 małe jajka.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schabowy z majonezem

Przygotowanie

  1. Każdy plaster około cm ukrojonego ze schabu wieprzowego włożyć do folii ( lepiej się ubija ponieważ nie chlapie mięsem po całej desce ). Ubić tłuczkiem do schabowych z obu stron.

  2. Na duży talerz nasypać trochę soli i pieprzu czarnego, układać zbite kotlety. Każdy z dwóch stron posypać sola i pieprzem. Następnie każdy osobno z dwóch stron posmarować dość obficie majonezem.

  3. Jajka całe roztrzepać widelcem dodając do nich pół łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta. Zanurzyć kotlet z majonezem w jajku następnie dokładnie obsypać z obu stron bułką tartą.

  4. Na patelnię wlać dość sporą ilość oleju, lekko go rozgrzać położyć przygotowany kotlet ( były tak duże że po mimo dużej patelni musiałam smażyć po jednym ). Kotlety smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

  5. Usmażone pyszne i soczyste kotlety podałam z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem z kotletów oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno. Bardzo serdecznie polecam takie schabowe jeśli ktoś nie jadł moja rodzina i siostra byli zachwyceni smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń