Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Recepturę opracowywałam bardzo długo, aż w końcu się udało! Moim sekretem jest... gorąca woda do zaparzania mąki (!) ciepła miska oraz składniki - zamiast jajek pojawia się oliwa i olej (jeśli lubicie, możecie dodać też roztopione masło). Tak przygotowane ciasto jest cienkie, elastyczne, delikatne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 391
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 740
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 349
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 391
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 740
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 349
Składniki
Składniki: 1/2 kg mąki - luksusowej typ 550 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu) szczypta soli
Przygotowanie: Nalewam gorącą wodę z kranu do szklanki (zawsze sprawdzam temperaturę wody palcem, jeśli zacznie parzyć - to dopiero wtedy napełniam szklankę). Do miski wsypuję mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewam olej, oliwę oraz gorącą wodę.
Wyrabiam ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, podsypuję mąką, jeśli zbyt twarde - dolewam więcej wody. Staram się dodawać jak najmniej mąki - już podczas dłuższego wyrabiania, ponieważ im więcej niezaparzonej wodą mąki, tym ciasto będzie twardsze. Ciasto najpierw wyrabiam w misce (miska ogrzewa się pod wpływem ciepła, więc ciasto szybciej stanie się plastyczne) a gdy już jest zwarte, przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie.
Ciasto kroję nożem na 4 części, wkładam z powrotem do miski i przykrywam szczelnie ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, żeby ciasto trzymać w ciepłej misce pod przykryciem - w rezultacie ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
Stolnicę posypuję niewielką ilością mąki, smaruję nią też wałek. Rozwałkowuję ciasto na ok. 1,5-2 mm - robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Wszystkie pierogi po ulepieniu przykrywam papierowym ręcznikiem, żeby nie wyschły przed gotowaniem. Do gotującej się, osolonej wody dodaję kilka łyżek oleju.