Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne serca drobiowe w ostrym sosie chrzanowym podane z prażoną kaszą gryczaną to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 214
Składniki
Serca oczyszczamy z błon i dokładnie płuczemy. Do bulionu dodajemy marchew i pietruszkę oraz serca. Gotujemy do miękkości. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzewamy masło a gdy się całkowicie roztopi dodajemy mąkę i zasmażmy pilnując by się nie zrumieniła. Następnie wlewamy wolnym strumieniem /lub małymi porcjami/ mleko energicznie mieszając by nie utworzyły się grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy odcedzone serca, pokrojoną marchew i pietruszkę i mocno podgrzewamy. Na talerzach rozkładamy porcje kaszy a na niej serca w sosie chrzanowym. Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.