Do góry

Dania główne Przepis na:

Serca drobiowe w sosie chrzanowym

Serca drobiowe w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3740

Dodano:

Odsłon: 2954

Pyszne serca drobiowe w ostrym sosie chrzanowym podane z prażoną kaszą gryczaną to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad.

Składniki

  • serca drobiowe 40 dag
  • bulion 3 szklanki
  • marchew 1 szt mała
  • pietruszka 1 szt mała
  • mleko 1,5 szklanki
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • chrzan tarty 1 łyżka kopiasta
  • kasza gryczana prażona 2 woreczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Serca oczyszczamy z błon i dokładnie płuczemy. Do bulionu dodajemy marchew i pietruszkę oraz serca. Gotujemy do miękkości.
    Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
    W rondlu rozgrzewamy masło a gdy się całkowicie roztopi dodajemy mąkę i zasmażmy pilnując by się nie zrumieniła. Następnie wlewamy wolnym strumieniem /lub małymi porcjami/ mleko energicznie mieszając by nie utworzyły się grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
    Do sosu dodajemy odcedzone serca, pokrojoną marchew i pietruszkę i mocno podgrzewamy.
    Na talerzach rozkładamy porcje kaszy a na niej serca w sosie chrzanowym. Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń