Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serca z pikantnych krewetek z sałatką"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Składniki
Krewetki opłucz i osusz. Ponabijaj po 2 krewetki na wykałaczki, formując serce. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plasterki. Dymki oczyść, cebulki pokrój w plasterki, a szczypiorek grubo posiekaj.
Awokado i papaję rozetnij, wyjmij pestki, miąższ obierz i pokrój w kosteczkę. Łodygi selera opłucz, odetnij liście (odłóż do dekoracji), resztę pokrój na kawałki. Wszystkie pokrojone wymieszaj.
Czosnek obierz i posiekaj. Z limonki wyciśnij sok, dolej do czosnku i dodaj sos tabasco. Przypraw solą i cukrem. Dodaj pieprz i olej z chili. Ubij sos.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki z krewetek. Smaż je 4 minuty z obu stron. Oprósz solą i skrop sosem tabasco. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Wymieszaj.
Na talerze wyłóż sałatkę, obok połóż serce z krewetek. Udekoruj odłożonymi listkami selera i posiekaną kolendrą.
Czas: ok. 25 minut | Poziom: średni |2 porcje, 380 kcal/procja
Sekrety gotowania: Krewetki nie lubią długiego smażenia (gotowania, grillowania itd.) – robią się wtedy gumowate. Trzymaj je więc na ogniu do czasu, aż zmienią kolor na różowy.Źródło: Tele Tydzień