Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z bananami to mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem bardzo słodkich owoców. To sernik na zimno, choć znajduje się na pieczonym biszkopcie. Dzięki temu całość jest bardziej miękka i rozpływa się w ustach.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej je i dodaj do masy jajecznej. Masę przenieś do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj warstwę sernikową. W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. W misce utrzyj ser z cukrem. Dodaj przestudzoną masę czekoladową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do napęcznienia. Następnie lekko ją podgrzej, wymieszaj i wlej do masy serowej. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Na upieczony i zimny już spód nanieś kilka łyżek masy serowej. Banany obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż je równomiernie na cieście. Zalej je pozostałą masą serową, dobrze dopychając ją w szczeliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Przygotuj krem czekoladowy. Śmietankę podgrzej z czekoladą. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
Przygotuj krem karmelowy. W rondelku skarmelizuj cukier do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie wlej śmietankę. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Na koniec dodaj szczyptę soli. Gotowy sernik z bananami udekoruj esami floresami z obu rodzajów chłodnych już sosów. Ciasto podawaj po całkowitym schłodzeniu.