Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe szaszłyki"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 103
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 62
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 103
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 62
Składniki
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno posiekaj. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Majonez połącz z musztardą. Dodaj natkę, czosnek, sok wyciśnięty z limonki i olej. Marynatę dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
Pomidorki opłucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Ser typu bałkańskiego (może być twarda feta) osącz ze słonej zalewy. Pokrój w kostki o podobnej wielkości, co pomidorki. Pieczarki (małe sztuki) oczyść.
Umyj strąk papryki, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Pokrój na cząstki obraną czerwoną cebulę.
Przygotuj 12 patyczków do szaszłyków. Nadziewaj na nie na zmianę ser, pomidorki, pieczarki, kawałki papryki oraz cebuli.
Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej marynatą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie wyjmij szaszłyki, obsmaż na suchej patelni i znów włóż do naczynia z marynatą. Zapiekaj 12-15 minut w 190 st.
czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety