Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shakshouka (shaqshuqa, chakchouka, شكشوكة, שקשוקה) popularne wśród krajów Afryki Północnej danie składające się z jajka smażonego w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i przypraw (kumin, kurkuma, i chilli) zwykle podawane z białym pieczywem. Danie dobre na każdą porę dnia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Cebule drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni przesmażyć lekko cebulkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy, wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę poddusić kilka minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Jeżeli mamy pomidory z puszki należy je dobrze odcedzić. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić około 6 min aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Należy uważać by nie przypalić. Odłożyć trochę posiekanej natki pietruszki i kolendry do posypania gotowego dania, a resztę wrzucić do pomidorów.
W pomidorach zrobić tyle wgłębień ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić lekko, przykryć pokrywką na chwile. Kiedy białko jest dobrze ścięte Shakshouka jest gotowa (żółtko powinno być w miarę płynne)
Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką i podajemy się na tej samej patelni na której robiliśmy.