Do góry

Dania główne Przepis na:

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 2351

Shepherd's Pie czyli zapiekanka pasterska
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Nagrzać piekarnik do 200stC. Na rozgrzaną oliwę przecisnąć przez praskę czosnek, startą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać rozmaryn. Smażyć około 5 minut, aż cebula zacznie się brązowić.

  2. Na osobnej patelni podsmażyć mięso z tymiankiem i majerankiem.

  3. Dodać marchewkę z cebulą i czosnkiem do mięsa, doprawić koncentratem pomidorowym, dolać wino. Teraz należy zredukować je do około połowy.

  4. Dolać bulion, doprawić w razie potrzeby. Gotować około 20 minut do zgęstnienia.

  5. Ugotować ziemniaki, odparować i ugnieść z masłem i startym serem. Jeśli ziemniaki są zbyt suche można dolać odrobinę mleka.

  6. Do żaroodpornego naczynia przełożyć mięso, przykryć je kartoflami, polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec około 25-30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń