Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siekane kotlety z kurczaka to połączenie dwóch potraw uwielbianych przez wszystkich: soczystej piersi z kurczaka i kotletów mielonych rozpływających się w ustach. To ciekawa propozycja na obiad, szczególnie jeśli zwykłe kotlety już ci się znudziły. Dodatek sera cheddar dodaje im pikanterii i wyrazistości.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1940
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1940
Składniki
Kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj do na bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Dodaj do mięsa. Ser zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach i także przełóż do kurczaka. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Dodaj jajka i śmietanę, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Ponownie wymieszaj. Masę mięsną włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu wyrób ją jeszcze przez około 15 minut, by była puszysta i klejąca. Dodaj bułkę tartą, by ustabilizować mięso i umożliwić jego formowanie. Z masy uformuj dość płaskie kotlety, a następnie panieruj je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na niewielkim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru, przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Siekane kotlety z kurczaka podawaj z dodatkiem skrobiowym i ulubioną surówką.