Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z niedzielnego obiadu zostały resztki pieczonego kurczaka. Dlaczego więc mamy je wyrzucać? Czas więc na przygotowanie potrawy z książki, którą ostatnio dostałam. Nawet się nie spodziewałam takiej eksplozji smaku. Przepis pochodzi z książki " GOTUJ SPRYTNIE JAK JAMIE"
Zdejmij z 1 korpusu pieczonego kurczaka do 300g mięsa i odłóż na później.
Włóż korpus i wszystkie pozostałe kości do dużego garnka i zmiażdż je np. tłuczkiem do ziemniaków.
Zalej 1 litrem wody, doprowadź do wrzenia i gotuj bulion na wolnym ogniu co najmniej 30 minut, zdejmując szumowiny.
W tym czasie pokrój w cienkie paski 4 plasterki boczku wędzonego i włóż do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju bądź oliwy.
Obierz 2 cebule, 3 duże marchewki oraz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
Włóż warzywa do garnka z boczkiem i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku oraz dwa świeże listki laurowe.
Podsmażaj 10 min, regularnie mieszając.
Przekrój na pół 200 g małych pieczarek i dodaj do warzyw razem z mięsem kurczaka i 1 czubatą łyżką mąki.
Zalej całość przez sito bulionem i gotuj na wolnym ogniu 40 min, aż zgęstnieje.
Na koniec przypraw pieprzem, lubczykiem i szczyptą soli.
Można podawać z ziemniakami, makaronami, puree a nawet ze świeżym pieczywem.
Wspaniale kontrastuje smakiem z sałatką z kiszonych ogórków.
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 30
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 3054
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 30
Szybkie danie jednogarnkowe które przygotujesz w naczyniu żaroodpornym i pie...
Odsłon: 3054
Składniki
Zdejmij z 1 korpusu pieczonego kurczaka do 300g mięsa i odłóż na później. Włóż korpus i wszystkie pozostałe kości do dużego garnka i zmiażdż je np. tłuczkiem do ziemniaków. Zalej 1 litrem wody, doprowadź do wrzenia i gotuj bulion na wolnym ogniu co najmniej 30 minut, zdejmując szumowiny. W tym czasie pokrój w cienkie paski 4 plasterki boczku wędzonego i włóż do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju bądź oliwy. Obierz 2 cebule, 3 duże marchewki oraz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Włóż warzywa do garnka z boczkiem i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku oraz dwa świeże listki laurowe. Podsmażaj 10 min, regularnie mieszając. Przekrój na pół 200 g małych pieczarek i dodaj do warzyw razem z mięsem kurczaka i 1 czubatą łyżką mąki. Zalej całość przez sito bulionem i gotuj na wolnym ogniu 40 min, aż zgęstnieje. Na koniec przypraw pieprzem, lubczykiem i szczyptą soli. Można podawać z ziemniakami, makaronami, puree a nawet ze świeżym pieczywem. Wspaniale kontrastuje smakiem z sałatką z kiszonych ogórków.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Dania główne
Grillowany ser sorento z winogronami
Dania główne
Drobiowe roladki ( na parze)
Dania główne
Ryż z truskawkami
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 39
Grillowany ser sorento z winogronami
Ser typu włoskiego grillowany w pysznej marynacie. Podajemy go z grillowanymi...
Odsłon: 43