Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z niedzielnego obiadu zostały resztki pieczonego kurczaka. Dlaczego więc mamy je wyrzucać? Czas więc na przygotowanie potrawy z książki, którą ostatnio dostałam. Nawet się nie spodziewałam takiej eksplozji smaku. Przepis pochodzi z książki " GOTUJ SPRYTNIE JAK JAMIE"
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2128
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2128
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Zdejmij z 1 korpusu pieczonego kurczaka do 300g mięsa i odłóż na później. Włóż korpus i wszystkie pozostałe kości do dużego garnka i zmiażdż je np. tłuczkiem do ziemniaków. Zalej 1 litrem wody, doprowadź do wrzenia i gotuj bulion na wolnym ogniu co najmniej 30 minut, zdejmując szumowiny. W tym czasie pokrój w cienkie paski 4 plasterki boczku wędzonego i włóż do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju bądź oliwy. Obierz 2 cebule, 3 duże marchewki oraz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Włóż warzywa do garnka z boczkiem i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku oraz dwa świeże listki laurowe. Podsmażaj 10 min, regularnie mieszając. Przekrój na pół 200 g małych pieczarek i dodaj do warzyw razem z mięsem kurczaka i 1 czubatą łyżką mąki. Zalej całość przez sito bulionem i gotuj na wolnym ogniu 40 min, aż zgęstnieje. Na koniec przypraw pieprzem, lubczykiem i szczyptą soli. Można podawać z ziemniakami, makaronami, puree a nawet ze świeżym pieczywem. Wspaniale kontrastuje smakiem z sałatką z kiszonych ogórków.