Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Skrzydełka posmarowane miodową glazurą"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1142
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1142
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Składniki
Ryż wrzuć na posolony wrzątek, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj.
Z owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy wymieszaj z 4–5 łyżkami oliwy. Przypraw solą oraz pieprzem. Skrzydełka opłucz, osusz, włóż do torebki foliowej. Wlej marynatę. Torebkę zamknij i przemieszaj w środku. Ugotowany ryż odcedź, przestudź.
Zamarynowane skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 40 minut. W czasie pieczenia mięso posmaruj kilka razy pozostałą marynatą wymieszaną z miodem. Miąższ ananasa, miętę i dymki posiekaj, wymieszaj z ryżem.
Pozostałą oliwę połącz z sokiem z cytryny. Sos przypraw cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę ryżową polej sosem. Podawaj do skrzydełek.
ok. 50 min, 1 porcja zawiera ok. 790 kcal. Ok. 3,90 zł za porcjęŹródło: Tina