Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski "Bachor" jest mało znaną regionalną potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, jest ściśle związaną z tradycyjnym świniobiciem na Śląsku Cieszyńskim.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 139
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 139
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Składniki
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na pulpę.
Podgardle i cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojone podgardle, smażymy do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia się cebuli, studzimy.
Do startych ziemniaków dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, doprawiamy wszystkimi przyprawami: solą, pieprzami, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową, mieszamy.
W między czasie moczymy i płuczemy kątnice baranie. Ja użyłam kątnic baranich. W oryginalnym przepisie używane są jelita wieprzowe grube lub żołądek wieprzowy.
Wymieszaną masą ziemniaczaną napełniamy luźno kątnice lub jelita, zawiązujemy mocno końce.
Układamy w brytfance którą wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem. Ja na dno brytfanki położyłam papier do pieczenia który posmarowałam tłuszczem. Ułożone Bachory smarujemy tłuszczem, nakłuwamy igłą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza godzinę.
Po godzinnym pieczeniu bachory przewracamy na drugą stronę i pieczemy 30 minut do ich zarumienienia.
Bachory podajemy na gorąco z zimnym piwem. Ja proponuję zamiast zimnego piwa sałatkę z kapusty i papryką.
Smacznego!!!