Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski "Bachor" jest mało znaną regionalną potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, jest ściśle związaną z tradycyjnym świniobiciem na Śląsku Cieszyńskim.
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 147
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 269
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1146
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 634
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 263
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 147
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 269
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1146
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 634
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 263
Składniki
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na pulpę.
Podgardle i cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojone podgardle, smażymy do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia się cebuli, studzimy.
Do startych ziemniaków dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, doprawiamy wszystkimi przyprawami: solą, pieprzami, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową, mieszamy.
W między czasie moczymy i płuczemy kątnice baranie. Ja użyłam kątnic baranich. W oryginalnym przepisie używane są jelita wieprzowe grube lub żołądek wieprzowy.
Wymieszaną masą ziemniaczaną napełniamy luźno kątnice lub jelita, zawiązujemy mocno końce.
Układamy w brytfance którą wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem. Ja na dno brytfanki położyłam papier do pieczenia który posmarowałam tłuszczem. Ułożone Bachory smarujemy tłuszczem, nakłuwamy igłą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza godzinę.
Po godzinnym pieczeniu bachory przewracamy na drugą stronę i pieczemy 30 minut do ich zarumienienia.
Bachory podajemy na gorąco z zimnym piwem. Ja proponuję zamiast zimnego piwa sałatkę z kapusty i papryką.
Smacznego!!!