Do góry

Dania główne Przepis na:

Śląskie kluchy z mięsem

Śląskie kluchy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2511

Dodano:

Odsłon: 2948

Moja Mama jest specjalistką w przyrządzaniu tych właśnie klusek. Ciasto jest mięciutkie, farsz mięsny wspaniale doprawiony, a do tego zrumieniona cebula z boczkiem. Mniam – nie ma jak u Mamy :)

Składniki

  • CIASTO:
  • Ziemniaki - 1 kg
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 części ziemniaków
  • FARSZ:
  • Mięso wołowe - 500 g ugotowanego (najlepiej z rosołu)
  • Cebula - 1 duża
  • Jaja - 1 szt.
  • Sól i pieprz - do smaku
  • OKRASA:
  • Cebula - 1 szt.
  • Boczek wędzony - 100 g
  • Masło - kilka łyżek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śląskie kluchy z mięsem

Przygotowanie

  1. Farsz

    Ugotowane mięso (najlepiej z rosołu) mielimy, dodajemy przesmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i dobrze doprawiamy solą i pieprzem (musi być pikantne). Następnie dodajemy rozbełtane jajko i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę (lub maszynkę do mielenia). Formujemy kwadrat lub koło, dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyjęte ziemniaki i zagniatamy ciasto (może się zdarzyć, że ciasto będzie suche / z uwagi na rodzaj ziemniaków/ wówczas można dodać 1 jajko). Z ciasta odkrawamy kawałki i formujemy średniej wielkości placki. Nakładamy farsz, sklejamy i formujemy podłużny kształt. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 3 minut.

  3. Okrasa

    Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i polewamy nasze ugotowane kluski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń