Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo stary i tradycyjny przepis na Wielki Piątek u mnie w rodzinie od lat.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11306
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11306
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1143
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1462
Składniki
Już dawno chciałam odtworzyć ten przepis, musiałam wypytać się rodziny i mam! Śledź na dziko , który jadłam w Święta jako brzdąc. Kupiłam śledzia z beczki- ma być mleczak. Włożyłam go do wody na godzinę aby odrobinę zredukować sól generalnie ma być dość słony.
Obrałam śledzia ze skóry, pokroiłam w dzwonka. W miseczce ułożyłam śledzia, cebulę w piórka- w oryginale powinna być biała, jeszcze ziele liść i pieprz. Zawartość zalałam zalewą- jedna część octu- cztery części wody- u mnie niecała szklanka wody przegotowanej dopełniona octem. Nie powinny leżeć w zalewie dłużej niż godzinę, na tym polega ich "dzikość" Ugotowałam trzy ziemniaki bez soli- na jedna osobę, odparowane i wytrząchane w garnku wyłożyłam na głęboki talerz...
Ułożyłam śledzie i podlałam całość odrobiną zalewy z pod śledzia. Tradycyjnie na talerz nakłada się też cebulę- od siebie dodałam szczypior. Naturalnie słodkie ziemniaki wprost rewelacyjnie komponują się z zalewą z pod śledzia, a sam śledź ma niepowtarzalny smak. Są jeszcze dwie wersje tej potrawy :) Smacznego :)