Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie z borowikami, sos jest niesamowicie aromatyczny i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Serdecznie polecam :-) Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam na film z przepisem :-) Przepis https://youtu.be/y0Waebd73Wc
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Składniki
Na początku śledzie wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą, musimy je odsolić, moczenie trwa 2 godziny, w tym czasie można dwu krotnie wymienić wodę, to już od Was zależy jak długo będziecie moczyć śledzie, to Wam ma smakować na słoność :-) Następnie, rozgrzewamy mocno patelnię, wlewam odrobinę oleju rzepakowego, wrzucam borowiki mrożone pokrojone na grubo i na razie podsmażam nie mieszając, po 2-3 minutach dorzucam posiekany czosnek, lubczyk, cebulę pokrojoną w kostkę, odrobinę soli i sporo pieprzu. Całość mieszamy i redukujemy tak aby większość wody odparowała i grzyby będą gotowe. Patelnię zdejmujemy z gazu aby grzyby całkowicie ostygły i zabieramy się za kompletowanie naszej potrawy :-) Do większej miski wlewamy odrobinę octu, miód, częściowo mieszamy i dodajemy majonez, musztardę, śmietanę, pokrojone drobno korniszonki i cebulę, kapary, pieprz i ostudzone grzyby, całość dokładnie mieszamy. Teraz już musimy odcisnąć śledzie i pokroić na mniejsze cząstki, chyba że lubicie całe płaty, wystarczy śledzie przełożyć do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Miskę musimy teraz owinąć folią i odstawić do lodówki na 1-2 dni aby wszystko się przerobiło, po tym czasie śledzie będą jeszcze smaczniejsze. Gotowe :-) Śledzie idealnie sprawdzą się na świątecznym stole i nie tylko :-) Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego :-)