Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie obwarzanki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże, wysp połowę cukru i wlej połowę letniego mleka. rozetrzyj z 1-2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn przykryj ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę z szafranem (lub kurkumą) i szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka i cukru. Masło rozpuść, lekko przestudź.
Do ciasta dodaj przestudzone płynne masło, twarożek, żółtka i rodzynki. Wymieszaj starannie, wyrób gładkie elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni oraz ścianek miski. Nakryj je ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na 24 kawałki. Formuj z nich podłużne wałeczki. Każdy wałeczek skręć kilka razy, a następnie połącz końce, tworząc obwarzanki.
Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, porozkładaj obwarzanki. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w 200 st. Po upieczeniu lekko przestudź.
Czas ok. 50 min; porcja – 120 kcal, cena 60 gr.
Jak studzić drożdże?
Jeśli zauważyłaś, że drożdżowe przysmaki mają wilgotny spód, to znaczy, że zbyt długo były pozostawione w formie lub na blasze. Najlepiej wyjąć je zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostudzenia na kratce.Źródło: Świat kobiety