Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słupki z polenty z szynką i pieczonymi pomidorkami"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 77
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 77
Składniki
Kaszkę kukurydzianą wsyp do rondelka, wlej ok. 300 ml wody (według zasady: porcja kaszy, dwie porcje wody). Wsyp dużą porcję soli i oprósz pieprzem, gotuj do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli wody będzie za mało, co jakiś czas dolewaj niewielkie jej ilości.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do ugotowanej kaszki razem z masłem, dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba, przypraw solą. Formę skrop oliwą, włóż masę kukurydzianą, równomiernie rozprowadź. Ostudź, wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, ułóż w formie. Oprósz solą, skrop oliwą. Schłodzoną polentę wyjmij na tacę, odwracając formę. Pokrój na słupki, ułóż w polanej oliwą formie.
Razem z pomidorkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 20 min. Podaj z szynką, posyp szczypiorkiem.Źródło: Chwila dla Ciebie