Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną pieczoną łopatkę z młodą kapustą. Danie jednogarnkowe które bardzo polubicie :-) Polecam serdecznie i życzę smacznego. Zapraszam na film z przepisem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6811
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6811
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
Zaczniemy od przygotowania marynaty, do średniej miski wlewamy olej, wrzucamy musztardę, majeranek, paprykę ostrą mieloną, posiekany czosnek i natkę pietruszki, pokrojoną w piórka cebulę, Wszystko dokładnie mieszamy. Już teraz przepłuczcie łopatkę pod zimną bieżącą wodą. Mięso kroimy w 3 cm. plastry i wrzucamy do marynaty, całość dokładnie mieszamy i wcieramy, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny aby delikatnie się zamarynowało, oczywiście można marynować dłużej. Już teraz pokroimy kapustę w 3 cm. plastry w poprzek bez wykrawania głąba. Przygotujcie sobie naczynie żaroodporne, będziemy kompletować całe danie. Zaczynamy od umieszczenia w naczyniu plastra kapusty, następnie na kapustę układamy plaster mięsa, wszystko układamy w poprzek i przeplatamy na zmianę, Na sam koniec wrzucamy pomidorki i całość oprószamy solą. Tak przygotowane naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach, góra, dół, bez termoobiegu od piekarnika zimnego, aby zahartować naczynie. pieczemy 90 minut i danie jednogarnkowe jest gotowe :-) Smacznego :-) Zapraszam serdecznie na film z przepisem.