Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczona, później usmażona w grubszych plastrach babka ziemniaczana. Babka zrobiona jest ze startych ziemniaków z takimi dodatkami jak kurze jajka, smażony wędzony boczek z cebulą oraz przypraw.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, patelnia, forma keksowa duża,
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11563
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7955
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155073
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1106
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11563
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7955
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155073
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1106
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, lekko odciskamy z wody, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy.
Ostudzoną babkę kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym tłuszczu z oby stron na rumiany kolor. Usmażone plastry babki podajemy na ciepło z gęstym, naturalnym jogurtem lub z kwaśną, gęstą śmietaną, jak kto lubi. Smacznego !!!