Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka z cebulą i jabłkiem smakuje wyśmienicie
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31263
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14355
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1375
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31263
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14355
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1375
Składniki
Wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółci.
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, również pokroić w plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę. Gdy się lekko zrumieni, przesunąć na jedną stronę, dołożyć plastry jabłek i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Całość przełożyć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać jeszcze jedną łyżkę oleju, dobrze rozgrzać i kłaść kawałki wątróbki. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień i zostawić na patelni jeszcze około 2-3 minuty.
Usmażoną wątróbkę połączyć z odłożoną cebulą i jabłkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać listkami rozmarynu. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub z pajdą chleba.