Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kaczki to moje drugie podejście. Niestety będąc laikiem a sprawie smażenia piersi z kaczki pierwsze okazało się lekką porażką. Pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista. Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie. Za radą kolegi po usmażeniu jej na patelni wstawiłam jeszcze na kilka minut do piekarnika i okazało się, że kaczuszka była super. Mięciutka i bez potoku krwi.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1203
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 918
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 504
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1203
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 918
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 504
Składniki
Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Delikatnie naciąć w kratkę skórę a potem posolić ją i oprószyć pieprzem. Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć 7 minut. Potem obrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut. Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia albo jeśli macie patelnię bez plastikowych rączek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty. Potem piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły. Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.