Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do wykonania pierożki, które wywodzą się z chińskiej tradycji, ale dadzą się wykonać z produktów dostępnych w naszych sklepach. Myślę, że miłośnicy chińskiej kuchni nie będą zawiedzeni… Przepis na ok. 30 pierożków. Jeśli porcja miałaby być dla 2-3 osób można ilość składników zmniejszyć o połowę. No, może z wyjątkiem pędów bambusa…
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1478
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6007
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18858
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1478
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6007
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18858
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, mieszamy. Robimy dołek, wbijamy jajka i wlewamy połowę wody. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Na koniec dolewamy kieliszek wódki lub spirytusu. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie robimy farsz.
Farsz: Szatkujemy kapustę pekińską. Poszatkowaną posypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut. Odciskamy sok, który puści kapusta. Przekładamy ją do miski, dodajemy mięso, drobno posiekane cebule oraz pędy bambusa, a następnie pozostałe składniki farszu. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Pierożki: Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Kroimy na kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Na każdym, na środku kładziemy po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy po przekątnej w trójkąty. W głębokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli szybko się zrumieni i wypłynie na wierzch - nadaje się do smażenia. Pierożki wrzucamy partiami i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerze i podajemy.
Ciasto dzięki dodatkowi alkoholu nie chłonie tłuszczu i nie trzeba ich odsączyć z jego nadmiaru, ale jeśli ktoś koniecznie chce, może je najpierw położyć na papierowym ręczniku.