Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy pociechy po raz kolejny życzą sobie pierogów z truskawkami, ale tym razem "innych", alternatywą są takie oto smażone...
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 347
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 426
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 819
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 347
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 426
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 819
Składniki
Na blat wysypać mąkę, dodać sól, jaja, oliwę i ciepłą wodę. Zarobić ciasto pierogowe, które powinno być elastyczne ( w razie potrzeby dodać nieco wody). Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty o wymiarach mniej więcej 7x15 cm, lub mniejsze, jeżeli chcemy, by miały tradycyjny, trójkątny wygląd. Na każdy prostokąt kładziemy spory plasterek wcześniej umytej truskawki i posypujemy pudrem. Pieroga sklejamy i widelcem jeszcze "objeżdżamy" dookoła, by ciasto nie rozkleiło się w czasie smażenia.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dobrze jest smażyć na małym ogniu, by sok z truskawek za bardzo nie pryskał. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe posypujemy pudrem. Smacznego!