Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone roladki ziemniaczane z powodzeniem zastąpią krokiety na obiad. Nadziewane są bogatym farszem z mięsem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12399
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13308
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12399
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13308
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz na gładkie purée. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, lekko posól i zagnieć elastyczne ciasto ziemniaczane.
Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone. Posól i popieprz. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec zetrzyj na patelnię ser. Połącz całość w jednolity farsz. Odstaw do ostygnięcia.
Z ciasta odrywaj porcje, rozpłaszczaj je na prostokątne placuszki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu mięsnego. Zlep brzegi, formując prostokątne roladki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzej olej. Roladki najpierw obtocz delikatnie w bułce tartej, a potem smaż z obu stron na złoty kolor aż będą chrupiące i rumiane.
Usmażone smażone roladki ziemniaczane osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.