Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone roladki ziemniaczane z powodzeniem zastąpią krokiety na obiad. Nadziewane są bogatym farszem z mięsem.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10810
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3471
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2521
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10810
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3471
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2521
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz na gładkie purée. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, lekko posól i zagnieć elastyczne ciasto ziemniaczane.
Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone. Posól i popieprz. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec zetrzyj na patelnię ser. Połącz całość w jednolity farsz. Odstaw do ostygnięcia.
Z ciasta odrywaj porcje, rozpłaszczaj je na prostokątne placuszki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu mięsnego. Zlep brzegi, formując prostokątne roladki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzej olej. Roladki najpierw obtocz delikatnie w bułce tartej, a potem smaż z obu stron na złoty kolor aż będą chrupiące i rumiane.
Usmażone smażone roladki ziemniaczane osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.