Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata.

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1453 Ocena: 18977

Dodano:

Odsłon: 623

Bardzo smaczne danie z polskiej gęsiny i wiosennych młodych warzyw :)

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z suchych przypraw i soli przygotowujemy mieszankę ziół którą natrzemy filety z gęsi i pozostawimy tak natarte w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni.

  2. Po tym czasie wyjmujemy filety i kładziemy na gorącej, bez tłuszczu
    patelni, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor ( zarumieniony).

  3. Gdy filety są miękkie, dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i dusimy ją z filetami do miękkości.

  4. W między czasie gotujemy młode małe ziemniaki i przygotowujemy sałatę.

  5. wykonanie sałatki:

    Wszystkie składniki sałaty myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewki, szczypior i ogórka kroimy na drobno, solimy i pieprzymy, kropimy łyżeczką octu jabłkowego, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki na 30 minut do przegryzienia się składników.

  6. Gdy cebula zmięknie, podajemy usmażony filet z gęsi na talerz,układamy ugotowane młode ziemniaczki obtaczane w koprze i nakładamy obok sałatę.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń