Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pracownia smaku Jolanty Klesser
wok
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 98
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 98
Składniki
Najpierw przygotować ryż: Do garnka wsypać ryż, na jedną szklankę ryżu wlać 2 szklanki wody. Włączyć gaz i od momentu zagotowania się wody gotować 10 min, następnie wyłączyć gaz, przykryć i odstawić na 20 min. Podnieść przykrywkę i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z 1 łyżeczką oleju sezamowego. Rozgrzać masło klarowane na patelni i usmażyć omlet. Ściągnąć omlet na talerz i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić omlet w paseczki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki o podobnej wielkości. W misce wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, sos rybny i 2 łyżki oleju ryżowego. W woku podgrzać olej ryżowy. Mieszając wrzucić do woka warzywa: marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek, seler naciowy oraz pastę sambal. Po około 3 minutach dolać sos i dorzucić ryż cały czas mieszając. Dorzucić groszek, posiekana dymkę i pokrojony omlet. Dobrze wymieszać i nałożyć na talerze