Do góry

Dania główne Przepis na:

Śmietanowa tarta

Śmietanowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Śmietanowa tarta"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 dag białej czekolady
  • owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowa tarta

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukry i sól wysyp na stolnicę, wymieszaj. Dodaj posiekane masło, jajko i śmietanę, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Ciastem wyłóż prostokątną foremkę lub tortownicę. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 25-30 minut w 180°C, aż smakowicie się zrumieni. Zostaw do wystygnięcia.

  3. Podgrzej śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokruszoną czekoladę i gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

  4. Masę wylej na ciasto i wstaw do lodówki by stężała. Udekoruj żurawiną w cukrze pudrze i plasterkami kumkwatu.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń