Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowy gulasz z kurczaka i brukselki"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31342
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31342
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
czas 45 min; porcja – 560 kcal, cena 4,10 zł
Piersi kurczaka starannie opłucz, osusz, a potem pokrój w paski. Oczyść i opłucz brukselkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Przesmaż na nim szalotkę. Dodaj brukselkę, chwilę smaż razem. Wlej bulion (może być z kostki). Całość dopraw solą, duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie ser pleśniowy utrzyj razem z mascarpone i mlekiem. Powstały sos dodaj do gotowanej brukselki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pierś kurczaka, obsmaż z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem. Zawartość patelni przełóż do garnka z brukselką. Jeszcze chwilę duś razem, dopraw do smaku. Udekoruj danie ziołami.Źródło: Świat kobiety