Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowy gulasz z kurczaka i brukselki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
czas 45 min; porcja – 560 kcal, cena 4,10 zł
Piersi kurczaka starannie opłucz, osusz, a potem pokrój w paski. Oczyść i opłucz brukselkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Przesmaż na nim szalotkę. Dodaj brukselkę, chwilę smaż razem. Wlej bulion (może być z kostki). Całość dopraw solą, duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie ser pleśniowy utrzyj razem z mascarpone i mlekiem. Powstały sos dodaj do gotowanej brukselki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pierś kurczaka, obsmaż z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem. Zawartość patelni przełóż do garnka z brukselką. Jeszcze chwilę duś razem, dopraw do smaku. Udekoruj danie ziołami.Źródło: Świat kobiety