Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś genialnie proste i równie smaczne danie Afryki. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Od siebie dodałam 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2504
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5484
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2245
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 965
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2504
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5484
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2245
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 965
Składniki
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając