Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18624

Dodano:

Odsłon: 14875

Dziś genialnie proste i równie smaczne danie Afryki. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Od siebie dodałam 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem

Składniki

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 strączek papryczki chili
  • 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • sok z połowy cytryny
  • papryka w proszku
  • pieprz,sól,
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.

  2. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.

  3. Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

andy7124 09 października 2015 -na maśle przesmażamy czosnek aż sie zrumieni-bzdura!!! zrumieniony czosnek robi sie gorzki i niedobry!!!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń