Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś genialnie proste i równie smaczne danie Afryki. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Od siebie dodałam 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2315
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4149
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73852
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 561
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2315
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4149
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73852
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 561
Składniki
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając