Do góry

Dania główne Przepis na:

soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety...

soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 1370

te kotlety są smaczne, mają dużo białka, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • soczewica zielona 50 dag
  • kasza gryczana 100 gram/woreczek
  • kucharek 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • jajka 1 sztuka "L"
  • cebula podsmażona 3 sztuki
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy - ile potrzeba
  • sos grzybowy 1 opakowanie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. wodę zagotować w dużym garnku, wsypać soczewicę i włożyć woreczek z kaszą gryczaną, kaszę po 20 minutach wyjąć z garnka, soczewicę jeszcze gotować z 20 minut, wylać na sito o drobnych oczkach aby woda dobrze odciekła, do miski dać kaszę z woreczka, soczewicę, podsmażoną na oleju cebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką

  2. olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony

  3. sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem i marchewką z rosołu lub inną surówką i barszczykiem czerwonym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń