Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-11-2016
Dzisiaj zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową, pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje każdemu, gdyż jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego serdecznie go polecam :)
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 227
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 950
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 527
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 704
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 227
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 950
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 527
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 704
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut. * cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu
Po upieczeniu, kroimy polędwicę na kawałki i podajemy z powstałym w rękawie sosem oraz kawałkami cebuli. Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką. Życzę smacznego! :)