Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza, a zarazem lżejsza alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju klopsów. Niczym jednak nie ustępują w smaku tym smażonym. Dodatkowym walorem jest porządek w kuchni, bowiem unikniesz rozprysków tłuszczu oraz nieprzyjemnego zapachu smażenia. Jest to ważne dla osób, które mają w domu kuchnię połączoną z pokojem dziennym.
Pomysł na szybki i smaczny obiad z piekarnika. Doskonała alternatywa dla trad...
Odsłon: 2467
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 60
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37758
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 11037
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 60
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37758
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 11037
Składniki
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na złoto na patelni z łyżką masła lub innego tłuszczu.
Do miski przełóż zmielone mięso, podsmażoną wcześniej cebulkę i wbij dwa jajka. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Opcjonalnie możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki, dzięki czemu mięso zyska dodatkowy aromat. Mięso wyrabiaj ręcznie dłonią, aż uzyska kleistą konsystencję.
Przygotuj blachę, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Mięso formuj w zmoczonych dłoniach w niedużych rozmiarów kotlety.
Układaj je na papierze dość ciasno, bowiem mięso zmniejsza się podczas pieczenia. Opcjonalnie na każdym kotlecie możesz zrobić małą dziurkę, w którą włożyć odrobinę masła. Wówczas kotlety podczas pieczenia zarumienią się i zyskają chrupiącą warstwę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włóż blaszkę z kotletami na górną półkę tak, by znajdowały się około 15-20 cm od górnej grzałki. Piecz mięso przez około 30-40 minut. Podawaj gorące z ziemniakami i ulubioną surówką lub mizerią.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Udka faszerowane
Dania główne
Kociołek boloński
Dania główne
Szybkie danie z kurczakiem i makaronem
Dania główne
Roladki wieprzowe
Udka faszerowane
bardzo lubię takie udka, zmieniając składniki, za kazdym razem otrzymamy inne...
Odsłon: 84
Kociołek boloński
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 11037