Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza, a zarazem lżejsza alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju klopsów. Niczym jednak nie ustępują w smaku tym smażonym. Dodatkowym walorem jest porządek w kuchni, bowiem unikniesz rozprysków tłuszczu oraz nieprzyjemnego zapachu smażenia. Jest to ważne dla osób, które mają w domu kuchnię połączoną z pokojem dziennym.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30872
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 778
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30872
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 778
Składniki
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na złoto na patelni z łyżką masła lub innego tłuszczu.
Do miski przełóż zmielone mięso, podsmażoną wcześniej cebulkę i wbij dwa jajka. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Opcjonalnie możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki, dzięki czemu mięso zyska dodatkowy aromat. Mięso wyrabiaj ręcznie dłonią, aż uzyska kleistą konsystencję.
Przygotuj blachę, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Mięso formuj w zmoczonych dłoniach w niedużych rozmiarów kotlety.
Układaj je na papierze dość ciasno, bowiem mięso zmniejsza się podczas pieczenia. Opcjonalnie na każdym kotlecie możesz zrobić małą dziurkę, w którą włożyć odrobinę masła. Wówczas kotlety podczas pieczenia zarumienią się i zyskają chrupiącą warstwę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włóż blaszkę z kotletami na górną półkę tak, by znajdowały się około 15-20 cm od górnej grzałki. Piecz mięso przez około 30-40 minut. Podawaj gorące z ziemniakami i ulubioną surówką lub mizerią.