Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste roladki z indyka w sosie kurkowym

Soczyste roladki z indyka w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 2950

Roladki to ciekawy sposób przygotowania dania z piersi indyka. Kurki, pyszne grzyby letnie nadają potrawie wspaniały aromat. Polecam.

Składniki

  • 4 plastry piersi z indyka
  • 250 g świeżych kurek
  • 2 cebule szalotki lub inne
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki startej mozzarelli lub innego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • 2 łyżki masła klarowanego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczyste roladki z indyka w sosie kurkowym

Przygotowanie

  1. Płaty indyka rozbij tłuczkiem dość cienko nadając im wydłużony kształt, żeby je potem zrolować.

    Każdy kawałek posyp solą i pieprzem oraz serem i pietruszką.

    Mięso zwiń w roladki, każdy kawałek zepnij szpilką lub owiń nitką.

    Oprósz mąką.

  2. Smaż na maśle klarowanym z każdej strony na rumiano.

    Odłóż je na chwilę na talerz.

    Na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę oraz oczyszczone i pokrojone kurki.

    Dodaj roladki, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykrywką do miękkości.

    Dodaj sól, pieprz i vegetę domową do smaku. Co jakiś czas zamieszaj roladki.

  3. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę.

  4. Podawaj z ulubioną surówką i na przykład z kluskami kładzionymi. Sposób przygotowania klusek kładzionych znajdziesz wśród innych moich przepisów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń