Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z grilla to przysmak lata – o ile zostaną odpowiednio przygotowane. Zbyt twarde, przesuszone nie zachwycą nikogo. Jeśli chcesz zjeść prawdziwie soczyste szaszłyki, odpowiednio wcześnie zamarynuj mięso i przełóż je plastrami boczku. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli podczas grillowania lekko natłuścisz szaszłyki olejem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7853
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1049
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13613
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7853
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1049
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13613
Składniki
Oczyść mięso (opłucz, usuń chrząstki itp.) i pokrój w dużą kostkę. Włóż do miski.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz w misce z olejem, sosem sojowym, musztardą i sokiem z cytryny. Dodaj zioła, paprykę i trochę pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty na jednolitą pastę. Dokładnie obtocz w niej mięso.
Owiń miskę z mięsem folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Obierz cebule i pokrój na kawałki (plastry o boku takiej samej długości, jak bok kostek mięsa). Na podobnej wielkości kawałki pokrój plastry boczku.
Zwilż wodą patyczki do szaszłyków (dzięki temu nie będą przypalać się podczas grillowania). Nadziej na nie naprzemiennie składniki szaszłyków – kawałki karkówki, cebuli i boczku. Tak przygotowane szaszłyki upiecz na rozgrzanym grillu (przez około 10-15 minut), co pewien czas obracając je na drugą stronę. W trakcie pieczenia 2-3 razy posmaruj szaszłyki niewielką ilością oleju (z pomocą pędzelka) – dzięki temu będą bardziej soczyste.