Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Soczyste żeberka w pomarańczach"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 146
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 146
Składniki
Żeberka oczyścić i podzielić.
Cebule i dwie-trzy gałązki tymianku posiekać, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę.
W garnku (najlepiej wysokim), na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek.
Dodać dżem pomarańczowy, szklankę ketchupu oraz posiekany tymianek. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, żeby marynata przestygła.
Żeberka przesmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem.
Polać je przygotowaną wcześniej i przestudzoną marynatą.
Tak przygotowane żeberka wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, jednak najlepiej mięso zamarynuje się, gdy będzie leżało w lodówce przez całą noc.
Pomarańcze dokładnie umyć, obrać i pokroić na plasterki.
Żeberka ułożyć w brytfance, przekładając je plastrami pomarańczy.
10. Przykryć i piec w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku około półtorej godziny.
11. Kiedy żeberka się upieką, przełożyć je na talerze.
Czas: ok. 60 minut (bez schładzania). Poziom: łatwy. Sztuki: 6, 350 kcal/sztuka.Źródło: Tele Tydzień