Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cyc kurzęcy w marynacie z ziołami i czosnkowym jogurcie naturalnym. Zapiekany. Z cytryną. Do tego kasza jaglana z natką i cytryną. I surówka.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 340
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 531
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 738
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 340
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 531
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 738
Składniki
PIERŚ Z KURCZAKA 3 podwójne filety z piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek kostka rosołowa 200 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku /moje były duże/ cytryna pieprz tymianek łyżka bułki tartej KASZA JAGLANA 300 g kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu łyżka oliwy garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku sok i skórka z cytryny pieprz sól SURÓWKA 3 pomidory 2 ogórki szklarniowe 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 papryki /zielona i czerwona/ natka pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz
WIECZOREM Kaszę jaglaną opłukuję kilka razy. Zalewam około 750 ml wody i gotuję na sypko z solą. Przelewam zimną wodą i odkładam do lodówki. Piersi czyszczę i dzielę na pojedyncze filety. Kostkę rosołową rozrabiam z oliwą. Nacieram dokładnie piersi. Odkłądam na chwilę. Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszam. Dodaję do marynującego się kurczaka. Mieszam bardzo dokładnie, żeby całe mięso się pokryło. Przekładam do miski, owijam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. Piersi wyjmuję z lodówki. Układam obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posypuję tymiankiem i bułką tartą. Układam na wierzchu plastry cytryny. Piekę 40-45 minut. Na patelni rozgrzewam oliwę z czosnkiem. Wrzucam kaszę jaglaną. Podgrzewam. Dodaję skórkę i sok z cytryny zmieszane z parmezanem. Solę i pieprzę do smaku. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę. Warzywa na surówkę myję, czyszczę i kroję w kostkę. Jogurt mieszam z przyprawami, oliwą i octem. Mieszam wszystko z warzywami, żeby dokładnie się pokryły. Odstawiam. Filety wyjmuję. Nakładam z porcją kaszy i surówki.