Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cyc kurzęcy w marynacie z ziołami i czosnkowym jogurcie naturalnym. Zapiekany. Z cytryną. Do tego kasza jaglana z natką i cytryną. I surówka.
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 10018
Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Słodkie babeczki i kwaśny dżem z cza...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1745
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1204765
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 10018
Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Słodkie babeczki i kwaśny dżem z cza...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1745
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1204765
Składniki
PIERŚ Z KURCZAKA 3 podwójne filety z piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek kostka rosołowa 200 ml jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku /moje były duże/ cytryna pieprz tymianek łyżka bułki tartej KASZA JAGLANA 300 g kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu łyżka oliwy garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku sok i skórka z cytryny pieprz sól SURÓWKA 3 pomidory 2 ogórki szklarniowe 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 papryki /zielona i czerwona/ natka pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz
WIECZOREM Kaszę jaglaną opłukuję kilka razy. Zalewam około 750 ml wody i gotuję na sypko z solą. Przelewam zimną wodą i odkładam do lodówki. Piersi czyszczę i dzielę na pojedyncze filety. Kostkę rosołową rozrabiam z oliwą. Nacieram dokładnie piersi. Odkłądam na chwilę. Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszam. Dodaję do marynującego się kurczaka. Mieszam bardzo dokładnie, żeby całe mięso się pokryło. Przekładam do miski, owijam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. Piersi wyjmuję z lodówki. Układam obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posypuję tymiankiem i bułką tartą. Układam na wierzchu plastry cytryny. Piekę 40-45 minut. Na patelni rozgrzewam oliwę z czosnkiem. Wrzucam kaszę jaglaną. Podgrzewam. Dodaję skórkę i sok z cytryny zmieszane z parmezanem. Solę i pieprzę do smaku. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę. Warzywa na surówkę myję, czyszczę i kroję w kostkę. Jogurt mieszam z przyprawami, oliwą i octem. Mieszam wszystko z warzywami, żeby dokładnie się pokryły. Odstawiam. Filety wyjmuję. Nakładam z porcją kaszy i surówki.