Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sos boloński - mocno mięsny i pomidorowy. Sukcesem wyjątkowo intensywnego smaku jest długie gotowanie. Choć danie jest czasochłonne, ale warte każdej minuty pracy.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 412
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 412
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy, aż lekko się wytopi. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. Nalewamy na patelnię 1 łyżkę oliwy, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa - marchew, pietruszkę i selera naciowego - pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Gdy się przesmażą, dodajemy do garnka do boczku. Na kolejnej łyżce oliwy smażymy mięso mielone, również dodajemy do garnka. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino i koncentrat. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy mleko (aby złagodzić kwaśność pomidorów) i ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos podajemy z makaronem, przed podaniem można posypać tartym parmezanem.