Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos "chiński" słodko-kwaśny

Sos chiński słodko-kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 3217

Doskonały dodatek do piersi z kurczaka i ryżu.

Składniki

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg kolorowej papryki (ja zrobiłam z czerwonej)
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 5 ząbków czosnku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe cząstki. Pogotować ok 30 min.

  2. Lekko ostudzoną masę pomidorową blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (żeby wybrać pestki). Po czym otrzymamy gładką masę, dodajemy sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu.

  3. Cebulę kroimy w pół piórka i dodajemy do przetartych pomidorów. Gotujemy ok 30 min co jakiś czas mieszając.

  4. Paprykę, marchewkę kroimy w słupki.
    Czosnek przeciskamy przez praskę bezpośrednio do pomidorów i cebuli oraz dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę.

  5. Paprykę podsmażamy na patelni z małą ilością oleju. Gdy lekko zmięknie dodajemy do garnka z pomidorami.
    Cały czas gotujemy.
    Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier, musztardę, kukurydzę, słodką paprykę.

  6. Ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do wszystkich składników.
    Po ok 20 min. mieszamy sok z ananasa z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i łączymy z gotującym się sosem.

  7. Jeszcze chwilę gotujemy (ok 5 min), po czym można nakładać do słoików.
    Pasteryzujemy ok 15-20 minut.

    Nam najlepiej smakuje podane z podsmażona piersią z kurczaka i ryżem. Można także dodać podsmażoną kiełbaskę lub zjeść jak danie jarskie bez dodatków.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń