Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będziecie zachwyceni tym przepisem. Zaczęłam go stosować i nie mogę przestać. Teraz kiedy są wreszcie szparagi robię go dwa razy w tygodniu. Można zrobić wersję wegańską że skwarkami z suszonych pomidorów lub jeśli jesz mięso z boczkiem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8839
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8839
Składniki
Nastawić wodę na makaron i ugotować tak jak jest napisane na opakowaniu (odlać około 1 szklanki wody po ugotowaniu, będzie potrzebna do sosu). Szparagi umyć i odciąć twarde końcówki. Następnie łodygi pokroić w talarki zostawiając końcówki, je kroimy wzdłuż na pół i odkładamy na później. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pokrojone łodygi szparagów oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Pod koniec podsmażenia dodać chochlę wody z gotowania makaronu (10 minut). Całą zawartość przełożyć do wysokiego garnka i zmiksować dolewając 2 łyżki oliwy i trochę wody z gotowania makaronu jeśli trzeba, tak aby zmiksowane szparagi miały konsystencję sosu. Na tej samej patelni na której smażyły się łodygi szparagów wlać trochę oliwy i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i/lub boczek, zrumienić i dodac końcówki szparagów. Smażyć dość krótko. Wlać zmiksowany sos i dodać makaron. Wszystko wymieszać razem ze sobą. Doprawić pieprzem i skórką z cytryny. Włożyć makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerz. Można udekorować liśćmi bazyli lub świeżym tymiankiem.