Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche kawałki mięsa wieprzowego skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem papryki i pieczarek to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sos węgierski najlepiej smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych. Jeśli nie mamy czasu na ich smażenie, gotowy sos możemy zaserwować w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Przygotuj mięso. Najpierw umyj je pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz. Na razie odstaw.
Papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę.
Obierz też marchewki i pokrój drobno. Podobnie zrób z cebulą.
Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i posiekaj w plasterki.
W woku albo średniej wielkości garnku rozgrzej tłuszcz. Wyłóż mięso i zacznij podsmażać z każdej strony. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Jeśli masz miejsce na woku lub w garnku, dodaj warzywa. Jeśli nie to odstaw na chwilę mięso. Na początku zeszklij cebulę, a potem dodaj papryki, marchewkę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie obierz czosnek, posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę i dodaj do smażących się warzyw.
Po kilku minutach dodaj obsmażone wcześniej kawałki mięsa. Całość posól i popieprz. Podsmażaj przez 5 minut.
Dodaj teraz bulion lub wodę. Dopraw całość liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotuj przez około godzinę na małym lub średnim ogniu. Mięso z warzywami powinno się w ten sposób dusić.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw danie papryką słodką oraz ostrą. Wymieszaj.
Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka, na drugiej małej patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującego się mięsa z warzywami i rozprowadź.
Podawaj z plackami ziemniaczanymi, kaszą albo tłuczonymi ziemniakami.